Ортодонтия

kids

Ортодонтията е пътя към постигане на мечтаната Ви усмивка. Независимо от възрастта, подреждането на зъбите е възможно и изключително важно за здравето Ви.

Трябва единствено да се осмелите да пожелаете да се чувствате и изглеждате добре!

Случаи

Замисляте се дали да се лекувате? Ето какви са първите стъпки:

Ако не сте сигурни дали Вие или детето Ви имате нужда от ортодонтско лечение, това което може да направите е да си запишете час за първоначална консултация.

След преглед на зъбите, разположението на челюстите и оценка на лицевите пропорции, в случай на необходимост ще Ви назначим рентгенови снимки и час за анализ. Тъй като всеки случай е индивидуален, важна стъпка от Вашето лечение е ортодонтския анализ. На базата на рентгенови и фотоснимки, измервания на отпечатъци от Вашите зъби, се изготвя прецизен индивидуален план на лечение, целящ не само перфектно подреждане на зъбите, но и постигане на лицева хармония чрез повлияване позицията на устните, корекция на профила и линията на усмивката.

В случай, че вече сте решили, че имате нужда от лечение, бихте могли да си спестите едно посещение, като директно си запишете час за анализ.

За целта можете да се подготвите, като предварително си направите необходимите рентгенови снимки на удобно за Вас място:
1. Ортопантомография
2. Телерентгенография

Ако нямате друго предвид, бихте могли да посетите някой от следните рентгенови кабинети:
DENTAL LAB
Бул. Дондуков 72-76 ет.1 ап.3
Т: 02 846 34 28

DENTAL LAB
ул. Родопски извор 60 (вход от ул. Казбек)
Т: 02 444 7 222

Частен рентгенов кабинет, Марияна Георгиева
ул. Люлин планина 40
Т: 02 952 64 20
Т: 954 34 98

ОРБИДЕНТ София
Лаборатория за дентална образна диагностика
ул. Странджа 52
Т: 02 986 62 74
GSM: 0889 267 567

Голяма част от ортодонтските проблеми могат да бъдат опростени чрез ранно диагностициране и лечение на децата още преди пробива на всички постоянни зъби. Често при деца на възраст 6-8 години се забелязват тесни челюсти, скупчени зъби, лошо разположение на челюстите в лицето и една спрямо друга. Има изследвания доказващи, че 85% от растежа на челюстите се извършва в периода до 9 годишна възраст. Т.е. ако проблемът се диагностицира и лекува навреме, децата имат шанс за нормално развитие на челюстите, осигуряване на достатъчно място за пробив на постоянните зъби, правилно позициониране на езика, както и отстраняване на вредните навици и подпомагане на нормалното дишане през носа.
При голям брой деца ранното лечение със снемаем апарат / шинаkids /, може да им спести по-нататъшно лечение с брекети.

Създадени, за да растат заедно с Вашето дете, алайнерите Invisalign First осигуряват съвременно, прецизно и индивидуализирано лечение на проблемите в захапката и подреждането на зъбите във възрастта между 6 и 10 години.

Дигитално планирани, алайнерите са изключително комфортни, почти незабележими и позволяват хранене без ограничения, както и поддържане на добра устна хигиена.

Драматичен ефект върху здравето на съзъбието и външния вид могат да бъдат постигнати на всяка възраст! Всъщност, повечето възрастни хора имат сериозна нужда от ортодонтско лечение.

В ерата на дигиталните технологии, класическото лечение с брекети се измества от една по-прецизна и естетична алтернатива- индивидуално планираните, прозрачни, снемаеми алайнери Invisalign.

Изработени чрез съвременна 3D компютърна технология, алайнерите са незабележим начин за изправяне на зъбите.

Изключително комфортни, алайнерите ден след ден преместват зъбите Ви в желаната позиция и Ви дават възможност да запазите социалния си живот, да се храните нормално и да поддържате перфектна хигиена.

Въпреки, че са свързани с някои ограничения в лечението и храненето, и затрудняват хигиената, брекетите също са вариант за лечение на ортодонтските проблеми.

Въпреки, че са свързани с някои ограничения в лечението и храненето, и затрудняват хигиената, брекетите също са вариант за лечение на ортодонтските проблеми.

метални, естетични, лингвални, Invisalign

Никога не е твърде късно да подобрите усмивката си!

Колко време продължава лечението?

Продължителността на лечението зависи от сложността на случая и съответно е строго индивидуална. Едно нормално лечение може да продължи от 3-4 месеца до 2 години. Има много фактори, влияещи върху процеса на лечението, като един от основните е съдействието от страна на пациента, спазването на уговорените посещения, както и  внимателното и грижовно отношение към използваната система за лечение.

Лечението ще повлияе ли на говора ми?

Пациентите, носещи снемаеми апарати, обикновено споделят за леки затруднения в първите няколко дни. При редовно носене на апаратите обаче, говора се нормализира много бързо. Промяна в изговарянето на някои думи се забелязва в първите дни  и при пациентите избрали да се лекуват с лингвални брекети, поради факта, че артикулацията се извършва основно на небцето и на вътрешната повърхност на зъбите.

Не съм ли твърде възрастен, за да се лекувам?

Категорично няма праг на възрастта за ортодонтско лечение. От ортодонтска гледна точка, подходящи за лечение са пациентите от момента на пробив на постоянните зъби, без да съществува горна възрастова граница. Единствените ограничения са свързани с общото здравословно състояние на пациента и евентуалните агресивни или хронични заболявания, които биха повлияли на хода или резултата от ортодонтското лечение.

Необосновано е и твърдението, че зъбите се движат по-бавно при възрастните пациенти. Отговорни за движението на зъбите основно са група клетки, част от които разграждат, а други изграждат кост. По принцип те намаляват с възрастта, но има много случаи, които опровергават това твърдение. Още повече при възрастните пациенти, обикновено нивото и качеството на костта са компроментирани, а това предполага едно по-бързо движение на зъбите.

Венците ми кървят и имам пародонтоза. Дали мога да се подложа на ортодонтско лечение?

Често срещана грешка е мнението, че проблемите със зъбодържащия апарат могат да се задълбочат или дори са противопоказание за ортодонтско лечение.

В огромен процент от случаите, разместването и разклащането на зъбите с възрастта се дължи не на пародонтоза (често погрешно поставяна диагноза, последвана от агресивно медикаментозно лечение), а е резултат от хронично претоварване и избутване на зъбите в следствие на тяхното неправилно разположение. В тези случаи зъбите не се товарят по оста си, а буквално биват избутани с годините от „костните си легла”. Лошото разположение на зъбите също така затруднява тяхното почистване и способства за натрупването на зъбен камък. В резултат на всички тези фактори, венците се възпаляват, започват да кървят, появяват се венечни и костни джобове, и е реална дори загубата на видимо здрави зъби. Затова, не се колебайте да потърсите компетентно мнение и съвет за по-нататъшни стъпки с цел запазване на естествените Ви зъби.

Как да почистваме ортодонтските апарати?

Снемаемите пласмасови апарати се почистват след изваждане от устата, посредством четка и паста за зъби. Бихте могли да си вземете специална четка за ортодонтски апарати или обикновена твърда четка за зъби. Веднъж седмично е редно да дезинфекцирате апарата със специална таблетка за почистване, разтворена в чаша с вода. След 30мин. изплакнете апарата обилно с течаща вода и го поставете в устата. Таблетки за дезинфекция на ортодонтски апарати, може да намерите в аптечната мрежа.

Силиконовите апарати е достатъчно да бъдат измити с четка и паста за зъби и обилно изплакнати.

Как продължава грижата за зъбите ми след приключване на лечението?

Независимо от това дали ще предприемете ортоднтско лечение или не, Вашите зъби ще продължат да се движат през целия Ви живот. Това е напълно естествен процес и се дължи на множество фактори. Един от тях е есествената тенденция за придвижване на зъбите напред, което обикновено при възрастните хора води до разперване на горните и скупчване на долните предни зъби.

Значение имат и намаляващата плътност на костите и отслабващия тонус на мускулите на устните.

Изводът е, че грижата за зъбите ни продължава цял живот.

За тази цел препоръчваме, на нашите пациенти, след края на лечението да носят апарати за задържане на резултата и ги каним на контролни прегледи на всеки шест месеца.

Ретенционните апарати всъщност са напълно прозрачни, изключително леки шини, които обхващат единствено зъбите.
Те, естествено, не се носят непрекъснато. Обикновено съветваме пациентите, в първите шест месеца след приключване на лечението, да носят ретайнерите всяка нощ и един час през деня. Важно е да се уверят,че ретайнерите прилягат плътно към зъбите. В следващите месеци могат да пропускат няколко вечери, като с времето се стигне до етап, в който е достатъчно да спят с ретайнерите няколко пъти в месеца, за да са сигурни, че ще запазят постигнатите резултати в течение на годините.

Нашата задача е да направим усмивката Ви красива, а Вашата да се грижите за себе си!